Ostalo

Dan oboljelih od multiple skleroze, 26.9.

Objavljeno 25.09.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine).
Dan oboljelih od multiple skleroze, 26.9.
 

Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine bolesnika se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.

Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti mogu se mijenjati u svojoj jakosti i trajanju.

Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice.

Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, skandiran govor, pojava spasticiteta, mentalni poremećaji i depresivne tegobe.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 6000 osoba, pri čemu njih 2107, prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima invaliditet zbog navedene bolesti.

Oboljeli od multiple skleroze u Republici Hrvatskoj 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan.

Tradicija obilježavanja tog dana datira od 1979. godine, kada je 26. rujna, uz prisustvovanje oboljelih od MS-a i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo "Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti SR Hrvatske".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.