Ostalo

Svjetski dan vida, 12. listopada 2017.

Objavljeno 10.10.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Svjetski dan vida obilježava se ove godine 12. listopada s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o važnosti dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji.
Svjetski dan vida, 12. listopada 2017.
 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 80% svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj skrbi.

S obzirom na veliku učestalost ovog problema i znatne socijalne implikacije (posebno kod težih oštećenja vida i sljepoće) potrebni su sustavni programi na svim razinama prevencije (primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj).

Ujedno, potrebno je sustavno raditi na prevenciji kroničnih bolesti, odnosno promjeni štetnih životnih navika koje su jedan od osnovnih uzroka pojave i razvoja tih bolesti.

Osobito je važno razvijati snažnu socijalnu osjetljivost prema osobama oštećenog vida i razviti društvo u kojem će te osobe moći normalno funkcionirati i zadovoljiti sve svoje životne potrebe.

Ova, 2017. godina je četvrta godina primjene Akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju izbježive sljepoće i oštećenja vida (2014.-2019.), a poziv na akciju povodom Svjetskog dana vida glasi "Sveobuhvatno/univerzalno zdravlje očiju".

Približno 285 milijuna ljudi u svijetu je slijepo ili slabovidno.

Od toga je 39 milijuna slijepih osoba, a 246 milijuna ima umjerena ili ozbiljna oštećenja vida.

Čak 90% oštećenja vida posljedica je kroničnih bolesti oka.

Procjenjuje se da je 19 milijuna djece u svijetu slabovidno, a 1,4 milijuna djece imalo bi korist od pravovremene rehabilitacije vida.

82% osoba oštećena vida su starije od 50 godina.

U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih u kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini registrirano je 17377 osoba s oštećenjem vida, što čini 3,4% ukupnog broja osoba s invaliditetom, uz prevalenciju od 4%.

Sljepoća je prisutna u 3326 osoba.

U Ministarstvu zdravstva je u rujnu ove godine, uoči Nacionalnog dana ambliopije, predstavljen je službeni početak rada Nacionalnog registra otkrivanja slabovidnosti.

Stručnjaci savjetuju da svakako pregledate vid ako:

-vam je vid mutan, oči su crvene, suhe ili peku;

-za vrijeme dužeg boravka ispred ekrana ili računala često osjećate napetost u očima ili glavobolju;

-imate problema tijekom noćne vožnje s prepoznavanjem znakova ili bliještanjem svjetla drugih automobila;

-bolujete od dijabetesa ili druge bolesti koja utječe na stanje vida ili u obitelji imate osobe s navedenom dijagnozom;

-držite knjigu ili novine na udaljenosti većoj od 40 cm kako biste mogli pročitati tekst;

-niste sigurni kada ste posljednji puta bili na pregledu vida.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.