Treća dob

Svjetski dan osteoporoze, 20. listopada

Objavljeno 19.10.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana osteoporoze "Volite svoje kosti: zaštitite svoju budućnost".
Svjetski dan osteoporoze, 20. listopada
 

Cilj obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze je osvijestiti individualni rizik za zdravlje kostiju uz poticanje na smanjenje rizika od osteoporoze provedbom aktivnosti senzibilizacije javnosti o sprječavanju, otkrivanju i liječenju ove bolesti.

Osteoporoza je napredujuće smanjenje gustoće kosti koje kosti čini slabima i podložne prijelomima.

Kosti sadrže minerale kao što su kalcij i fosfor, koji ih čine čvrstima i gustima.

Da bi se održavala gustoća kostiju tijelu treba odgovarajuća opskrba kalcijem i drugim mineralima, a samo tijelo mora proizvesti nekoliko hormona, kao što je paratiroidni hormon (parathormon), hormon rasta, kalcitonin, estrogen u žena i testosteron u muškaraca.

Također, odgovarajuća opskrba vitaminom D nužna je za apsorpciju kalcija iz hrane i ugradnju u kosti.

Kosti postupno povećavaju gustoću do maksimalne gustoće koja se postiže oko 30. godine života.

Nakon toga se gustoća kosti postupno smanjuje.

Ako tijelo nije sposobno regulirati sadržaj minerala u kostima gustoća kosti se smanjuje, a kosti postaju lomljivije, što dovodi do osteoporoze.

Diljem svijeta osteoporoza uzrokuje više od 8,9 milijuna prijeloma godišnje, što rezultira jednim prijelomom svake tri sekunde.

Zbog velike učestalosti i slabo uočljivih simptoma naziva se i "tiha epidemija".

Procjenjuje se da osteoporoza pogađa oko 200 milijuna žena diljem svijeta, pri čemu će jedna od tri žene u dobi preko 50 godina iskusiti prijelom kosti uzrokovan osteoporozom.
Smatra se da će i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina također iskusiti prijelom kosti uzrokovan osteoporozom.

Najčešće se otkrije kad se prijelom kosti već dogodi, spontano ili nakon blage traume, a najčešći su prijelom kuka, kralježaka i podlaktice.

Prema zadnjim procjenama, do 2050. godine će incidencija prijeloma kuka zbog osteoporoze porasti za 310% kod muškaraca i 240% kod žena u usporedbi s brojkama iz 1990. godine.

Unatoč adekvatnom liječenju prijeloma, u čak 80% slučajeva ne prepoznaje se osteoporoza niti se liječi, iako sadašnje učinkovito liječenje osteoporoze smanjuje rizik nastanka nove frakture za 30 do 70%.

U Europi, invalidnost uzrokovana osteoporozom je veća od one uzrokovane rakom (uz iznimku raka pluća), a gubici su usporedivi ili veći od onih uzrokovanih kroničnim masovnim nezaraznim bolestima kao što su reumatoidni artritis, astma, hipertenzija i slično.

U 2010. godini, troškovi zbog osteoporoze u EU su iznosili 39 milijardi eura, od čega je 66% otpalo na liječenje prijeloma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.