Žensko zdravlje

Nove smjernice za rak dojke

Objavljeno 24.10.2017.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva predstavilo je u ponedjeljak Hrvatske smjernice za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka dojke.
Nove smjernice za rak dojke
 

Nove smjernice su usuglašene s europskim smjernicama i predstavljaju okvir za poboljšanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji se provodi od 2006. i najuspješniji je među programima probira s prosječno 60% odaziva žena na mamografske preglede.

Programom su obuhvaćene žene u dobi između 50 i 69 godina, koje se na preglede pozivaju svake dvije godine.

Dosad su provedena četiri ciklusa poziva na mamografske preglede, a peti je u tijeku.

U svakom ciklusu pozvano je oko 700000 žena.

Odaziv je u prvom iznosio 63%, u drugom 57%, u trećem 60%, dok se podaci za četvrti ciklus još obrađuju.

2000. godine je u tzv. lokaliziranom stadiju otkriveno 40% karcinoma, dok se zahvaljujući provedbi Nacionalnog programa danas postotak rano otkrivenih karcinoma povećao na 65%.

Zamjetan je i pad mortaliteta, koji se u ciljanoj dobnoj skupini smanjio s 44% smrtnih ishoda prije uvođenja probira na današnjih 31%.

Rak dojke je izrazito heterogena bolest, s puno podtipova koji su biološki različiti.

Neki su progresivni, i u tim slučajevima ne pomaže ni rana dijagnostika, a kod drugih će žena proživjeti cijeli vijek s tom dijagnozom.

Ipak, pokazalo se da je za dobru prognozu bolesti vrlo važna veličina i raširenost karcinoma, pa ga je važno otkriti u što ranijem stadiju, kada je on veličine 1 do 1,5 centimetar, jer je tada u 90% slučajeva izlječiv.

2014. godine su od raka dojke oboljele 2642 žene, a 2016. ih je umrlo 990.

Pritom od agresivnog raka dojke u dobnoj skupini žena mlađih od 50 godina godišnje umre od 60 do 90 žena.

Nove smjernice su prije svega namijenjene poboljšanju mamografskog probira, pri čemu su posebno prilagođeni uvjeti i protokol certificiranja za usluge dijagnostike i probira.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.