Majka i dijete

Nova brošura o dojenju

Objavljeno 17.11.2017.

www.unicef.hr

Povodom 17. studenog, Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece,Ministarstvo zdravstva i UNICEF su u četvrtak predstavili brošuru "Dojenje prijevremeno rođene djece u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja".
Nova brošura o dojenju
 

Brošuru sa savjetima za majke predstavila je autorica dr. Snježana Gverić Ahmetašević koja je istaknula da je cilj brošure osnažiti majke da ustraju u dojenju koje može biti izazov nakon prijevremenog porođaja.

Uz savjete stručnjaka, vrijedan doprinos brošuri dala su i inspirativna iskustva majki koje su se i same suočile s brigom i problemima oko izdajanja i dojenja svoje prijevremeno rođene djece.

Višestruko manji rizik od teških infekcija i razvoja dugotrajnih komplikacija te dokazano kraći boravak u bolnici snažan su motiv za podršku dojenju najranjivije djece.

Dr. Gverić Ahmetašević je podsjetila i na projekt osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, koju je na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenju (HUGPD), pokrenulo Ministarstvo zdravstva u suradnji s UNICEF -om,  kako bi se prijevremeno rođenoj  djeci i novorođenčadi koja nisu u mogućnosti hraniti se majčinim mlijekom osigurala najbolja moguća skrb.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih oko 400 treba intenzivnu liječničku skrb.

Majčino mlijeko ključno je za njihovo preživljavanje i razvoj.

Brošura za majke bit će dostupna u novorođenačkim jedinicama intenzivnog liječenja, a majke je mogu preuzeti i na internetskim stranicama UNICEF-a.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(4)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.