Žensko zdravlje

Rizik za rak dojke ostaje u obitelji

Objavljeno 15.02.2018.

Reuters

Istraživanje provedeno u SAD na Georgetown University ukazuje na veći rizik obolijevanja od raka dojke kod žena čije su majke ili sestre već oboljele od ovog tipa karcinoma.
Rizik za rak dojke ostaje u obitelji
 

Kako piše stručni časopis JAMA Internal Medicine, uočeno povećanje rizika se ne smanjuje odmicanjem životne dobi, pa je i kod starijih žena rizik obolijevanja dvostruko veći nego kod vršnjakinja koje nemaju obiteljsku povijest raka dojke.

Novi nalazi se temelje na analizi podataka za više od 400000 ispitanica starijih od 65 godina.

Ženama s obiteljskom poviješću raka dojke se savjetuje da s redovitim mamografijama započnu u ranijoj životnoj dobi nego ostale žene.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.