Žensko zdravlje

Proizvodi za čišćenje i funkcija pluća

Objavljeno 20.02.2018.

BBC News

Redovita izloženost proizvodima za čišćenje može značajno utjecati na funkciju pluća, sugerira istraživanje norveških znanstvenika sa sveučilišta u Bergenu.
Proizvodi za čišćenje i funkcija pluća
 

Dugoročna izloženost ovim kemikalijama može dovesti do dugotrajnih oštećenja pluća, upozoravaju istraživači.

Prema podacima prikupljenima od oko 6000 ispitanika, negativan učinak izloženosti proizvodima za čišćenje je bio izraženiji kod žena.

Sudionici istraživanja su praćeni 20 godina, a rezultate je objavio American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Istraživači preporučuju korištenje tekućina za čišćenje umjesto sprejeva, uz redovito provjetravanje prostorija koje se čiste.

Ranije studije su povezale kratkotrajnu izloženost sredstvima za čišćenje na osobe s astmom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.