Ostalo

Obilježen Dan multiplog mijeloma

Objavljeno 30.03.2018.

MijelomCRO

Svakog posljednjeg četvrtka u ožujku se obilježava Dan multiplog mijeloma, raka krvi za kojeg u Hrvatskoj nisu dostupne sve suvremene terapije.
Obilježen Dan multiplog mijeloma
 

Riječ je o zloćudnom oboljenju plazma stanica, bijelih krvnih stanica koje se nalaze i rastu u koštanoj srži te čine važan dio imunološkog sustava.

Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom, u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi.

Multipli mijelom neizlječiva je bolest, no zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima danas se liječi sve uspješnije.

Veliki problem je i prekasna dijagnoza bolesti, jer se na bolest posumnja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega.

U Hrvatskoj je u ovom trenutku oko 750 osoba oboljelih od multiplog mijeloma.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.