Ostalo

Najava Euromelanoma dana

Objavljeno 19.04.2018.

Euromelanoma

U Hrvatskoj je prema podacima za 2015. godinu od melanoma oboljelo 649 osoba pa je nužno stalno upozoravati građane na pravilno ponašanje na suncu, redovit samopregled kože te na odlazak liječniku u slučaju bilo kakve zabrinutosti zbog sumnjivih madeža, istaknuto je u srijedu na predstavljanju ovogodišnje javnozdravstvene kampanje u povodu Euromelanoma dana posvećenog ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože.
Najava Euromelanoma dana
 

Zadnje tri godine se znatno povećava broj bolesnika i broj oboljelih u najranijoj fazi, kada petogodišnje preživljenje iznosi 90% i kada se ne očekuju komplikacije bolesti.

Kao i kod gotovo svih zloćudnih tumora, pravovremeno otkrivanje bolesti povećava izglede za uspjeh liječenja.

U Hrvatskoj se na 100000 stanovnika bilježi 15,4 oboljela te da je po zastupljenosti to u muškaraca deveta, a u žena deseta zloćudna bolest.

Od melanoma češće obolijevaju stariji muškarci i mlađe žene, što stručnjaci pripisuju većem izlaganju zračenju u solarijima te upozoravaju kako je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj je to dopušteno i mlađima od 18 godina.

Bolest u 51% slučajeva ostaje lokalizirana, a u liječenju uznapredovale bolesti imunološka terapija bitno poboljšava izglede za preživljenje oboljelih i utječe na kvalitetu njihova života.
Neprimjereno izlaganje suncu, osobito od djetinjstva, dugoročno izaziva mnogobrojne posljedice, uključujući i pojavu zloćudnih tumora.

S druge strane, pravilna zaštita od najranije dobi dugoročno čini kožu zdravom i vitalnom.

Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

U sklopu Euromelanoma dana ove godine su predviđene dvije akcije - 26. travnja akcija pregleda kože saborskim zastupnicima kako bi se potaknula javno svijest o tome, a od 31. svibnja do 2. lipnja trajat će akcija pregleda kože na otoku Hvaru, u gradovima Hvaru, Jelsi i Starome Gradu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.