Ostalo

Svjetski dan hipertenzije u četvrtak

Objavljeno 17.05.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, otkada se redovito obilježava s ciljem podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.
Svjetski dan hipertenzije u četvrtak
 

Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije 17. svibnja, koja za razdoblje od 2013. - 2018. godine glasi "Saznajte koliki je Vaš krvni tlak", osmišljena je kako bi naglasila važnost mjerenja i kontrole krvnog tlaka te podignula razinu svjesnosti opće populacije o veličini problema kao i mogućnostima prevencije hipertenzije.

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha bolest koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa.

Hipertenzija je globalna epidemija i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i invaliditet u svijetu.

Prema procjenama se 18% svih smrti na svijetu pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna smrti godišnje).

Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak, a gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak.

Pola onih koji za njega znaju ne poduzimaju ništa, odnosno niti se liječe medikamentima niti mijenjaju štetne životne navike.

To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom ima velik rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

Povišen arterijski tlak je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti glavni uzrok smrtnosti: 2016. godine su bile uzrok smrti u 45% slučajeva (kod ukupno 23190 osoba, 13136 žena i 10054 muškaraca).

Visoka je i prevalencija hipertenzije, koja iznosi 37% (35,2% kod muškaraca i 39,7% kod žena), što znači da više nego svaki treći odrasli stanovnik Hrvatske ima vrijednosti arterijskoga tlaka više od 140/90 mmHg.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:
-smanjenjem unosa soli
-uravnoteženom pravilnom prehranom
-prestankom pušenja
-izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
-redovitom tjelesnom aktivnosti
-održavanjem normalne tjelesne mase.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50%, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.