Žensko zdravlje

Udaranje lopte glavom opasnije za nogometašice

Objavljeno 02.08.2018.

HealthDay

Udaranje lopte glavom ima izraženiji negativni učinak na mozak kod nogometašica nego kod nogometaša, objavili su istraživači s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku.
Udaranje lopte glavom opasnije za nogometašice
 

Analiza podataka prikupljenih od 49 žena i 49 muškaraca je pokazala kako je udaranje nogometne lopte glavom kod žena povezano s peterostruko opsežnijim oštećenjima bijele moždane tvari.

Osobe uključene u istraživanju su bile u dobi od 18 do 50 godina, a u proteklih godinu dana su loptu glavom udarile u prosjeku između 450 i 500 puta.

Procjenjuje se kako nogomet igra 30 milijuna djevojčica i žena, dodaje stručni časopis Radiology.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti razlikama u snazi vrata žena i muškaraca te posljedicama djelovanja spolnih hormona.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.