Ostalo

KBC Zagreb: Nova međunarodna akreditacija

Objavljeno 10.08.2018.

KBC Zagreb

U KBC Zagreb je završen proces akreditacije Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i Zavoda za hematologiju za područje liječenja autolognom i alogeničnom transplantacijom krvotvornih matičnih stanica (KMS) odraslih bolesnika, prikupljanje KMS iz koštane srži i periferne krvi te njihovu obradu i pohranu.
KBC Zagreb: Nova međunarodna akreditacija
 

Proces akreditacije u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i Zavodu za hematologiju proveden je prema FACT-JACIE ( International Standards for Haematopoietic Cellular Therapy Product Collection, Processing, and Administration) akreditacijskom standardu. FACT-JACIE je najveća svjetska akreditacijska institucija u području transplantacije KMS. Ona je garancija vrhunske laboratorijske prakse u pripremi i pohrani krvotvornih matičnih stanica te visoke kvalitete kliničkog liječenja pacijenta.

Klinički bolnički centar Zagreb trenutno je jedina bolnica u Hrvatskoj koja provodi sve oblike transplantacije KMS što ovu akreditaciju čini posebno važnom i vrijednom. Ona predstavlja nepobitan dokaz kvalitete liječena te stvara dodatno povjerenje pacijenta koji ovdje dolaze iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Nositeljice projekta akreditacije u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju bile su doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, predstojnica Kliničkog zavoda i prim. dr. sc. Ines Bojanić, voditeljica Odjela za aferezu unutar Kliničkog zavoda. U Zavodu za hematologiju to su bili prof. dr. sc. Radovan Vrhovac, voditelj Programa transplantacije krvotvornih matičnih stanica KBC Zagreb i voditelj Odjela za liječenje alogenom transplantacijom doc. dr. sc. Nadira Duraković, subspecijalistica hematologije u Zavodu, uz podršku prof. dr. sc. Igora Aurera, voditelja Zavoda za hematologiju.

Ministarstvo zdravstva također je prepoznalo važnost kvalitete i standardizacije obrade i pohrane KMS te je akreditacija prema FACT-JACIE standardu obvezna za ove djelatnosti uvrstilo u zakonske propise Republike Hrvatske.

JACIE akreditacija izdaje se za razdoblje od četiri godine unutar kojih se provode redoviti nadzori i podnose izvješća o radu.

Prva transplantacija koštane srži u Hrvatskoj je napravljena 1983. godine u KBC Zagreb, a 2009. godine s radom je započeo Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica čija je osnovna funkcija povećanje izgleda za pronalazak podudarnih nesrodnih davatelja matičnih stanica. U tom smjeru ide i intenzivna međunarodna suradnja s nacionalnim registrima drugih država, što dodatno doprinosi pronalasku podudarnih darivatelja i rastu broja transplantacija, a samim time i boljim rezultatima liječenja hematoloških bolesnika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.