Majka i dijete

Rano otkrivanje gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 18.08.2018.

HealthDay

Američki znanstvenici s National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) su utvrdili kako je uz pomoć postojećeg HbA1c testa moguće otkriti znakove prisutnosti gestacijskog dijabetesa već u 10. tjednu trudnoće.
Rano otkrivanje gestacijskog dijabetesa
 

Gestacijski dijabetes je povezan s povećanjem rizika za poremećaje krvnog tlaka, carski rez i kasniju pojavu dijabetesa tipa 2.

Novi rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports su prikupljeni na uzorku od 107 trudnica kod kojih se kasnije pojavio gestacijski dijabetes te 214 trudnica koje nisu patile od gestacijskog dijabetesa.

Znanstvenici dodaju kako ranije otkrivanje rizika za gestacijski dijabetes omogućuje ranije usvajanje zdravijih životnih navika i ograničavanje posljedica koje prate previsoku koncentraciju šećera u krvi kod trudnica.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.