Ostalo

EU: Suradnja u području genomike

Objavljeno 25.09.2018.

Ministarstvo zdravstva

Državni tajnik Željko Plazonić potpisao je u ime Republike Hrvatske Deklaraciju Europske komisije o suradnji prema dohvaćanju najmanje jednog milijuna sekvenciranih genoma u Europskoj uniji do 2022. godine.
EU: Suradnja u području genomike
 

Ovaj dokument predstavlja okvir suradnje u području genomike i personalizirane medicine kako bi se osigurao raspodijeljen, ovlašten i siguran pristup nacionalnim i regionalnim bankama genskih podataka i ostalim podacima relevantnim za unaprjeđenje istraživanja o personaliziranoj medicini, kao što su razvoj sigurne infrastrukture i alata koji će omogućiti prekogranično dijeljenje ili analizu genskih i ostalih skupova podataka iz više europskih zemalja, jačanje suradnje u provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, te ostala područja koja se odnose na korištenje osobnih podataka u zdravstvu.

Personalizirana medicina koristi se podacima temeljenim na novim tehnologijama kako bi se bolje razumjele individualne karakteristike svake pojedine osobe i omogućilo odgovarajuće liječenje prilagođeno upravo tom pojedincu.

Uporabom genomskih podataka liječnici i znanstvenici mogu bolje razumjeti bolesti, bolje ih predvidjeti, spriječiti, dijagnosticirati i u konačnici kvalitetnije provesti liječenje.

Takve koordinirane aktivnosti u ovom području mogu uvelike doprinijeti zdravstvenim sustavima država članica Europske unije, čime bi se omogućilo rješavanje većih zdravstvenih izazova poput malignih bolesti i kardiovaskularnih bolesti, epidemije zaraznih bolesti, te posebno rijetkih bolesti.

Do sada je Deklaraciju o suradnju potpisalo 17 država članica Europske unije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.