Ostalo

Izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

Objavljeno 27.09.2018.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva uputilo je u e-savjetovanje prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.
Izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga
 

Zadnjih nekoliko godina u Europskoj uniji i Hrvatskoj bilježi se brzi porast broja novih psihoaktivnih tvari koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, upozorava Ministarstvo zdravstva.

S obzirom da se uglavnom radi o sintetskim kanabinoidima, čija konzumacija može uzrokovati ozbiljne posljedice po zdravlje, čak i sa smrtnim ishodom, izmjene zakona omogućuju nadležnim inspekcijama brzo i učinkovito postupanje radi sprječavanja uporabe proizvoda koji sadrži nove psihoaktivne tvari.

Izmjene Zakona omogućit će ministru zdravstva zabranu uporabe nove psihoaktivne tvari i stavljanje te tvari na privremenu listu zabranjenih tvari, do postupka uvrštavanja na Popis droga, psihotropnih tvari, te tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga.

Predloženim izmjenama definira se "industrijska konoplja" kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2% i manjim) koja se nalazi na Zajedničkoj sortnoj listi EU.

Time se omogućava korištenje cijele biljke industrijske konoplje za različite grane industrije, sukladno praksi u ostalim europskim državama.

Kad je u pitanju uzgoj konoplje s visokim sadržajem THC-a u medicinske svrhe, o čemu se već dulje polemizira u hrvatskoj javnosti, Ministarstvo podsjeća da je Hrvatska legalizirala uporabu lijekova i gotovih pripravaka na bazi konoplje još 2015. godine.

Ti su pripravci dostupni na hrvatskom tržištu i izdaju se u ljekarnama na recept izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, temeljem preporuke liječnika specijalista.

Pripravci na bazi konoplje nigdje u svijetu nisu registrirani kao lijekovi, već predstavljaju pomoćna sredstva za olakšavanje tegoba pacijenata oboljelih od karcinoma, multiple skleroze, nekih oblika epilepsije i kaheksije kod AIDS-a, pa se u tim indikacijama mogu propisivati i u Hrvatskoj.

Javno savjetovanje o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe druga trajat će do 19. studenoga.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.