Ostalo

Nabava robotskog kirurškog sustava

Objavljeno 02.10.2018.

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo zdravstva provelo je otvoreni postupak nabave za robotski kirurški sustav procijenjene vrijednosti 12 milijuna kuna.
Nabava robotskog kirurškog sustava
 

Ugovor je potpisan s tvrtkom TransEnterix Europe, a rok isporuke iznosi 12 mjeseci.

Riječ je o prvom robotskom kirurškom sustavu u Republici Hrvatskoj koji će biti smješten u Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Edukacija na njemu vršit će se za više hrvatskih centara.

Daljinski upravljani robotski sustav Senhance sposoban je izvoditi minimalno-invazivne kirurške zahvate u različitim kirurškim strukama (urologiji, općoj kirurgiji, ginekologiji i kirurgiji toraksa), a ima i mogućnost nadogradnje sustava kao i proširivanje operativnih funkcija i opreme.

Sustav je namijenjen za pomoć u preciznoj kontroli laparoskopskih instrumenata za vizualizaciju i endoskopsko rukovanje tkivom, uključujući hvatanje, rezanje, tupu i oštru disekciju, aproksimaciju, podvezivanje, elektrokirurgiju, šivanje, mobilizaciju i retrakciju u laparoskopskoj i torakoskopskoj kirurgiji.

Radi se o značajnom iskoraku pri izvođenju ovakve vrste zahvata, obzirom da omogućuje iznimnu preciznost i puno kraće vrijeme oporavka pacijenta.

Nabava ovog sustava je prvi korak u realizaciji osnivanja Nacionalnog centra za medicinsku robotiku.

Ideja je osnovati Nacionalni Centar koji bi trebao biti odgovoran za izobrazbu i trening liječnika, kao i razmjenu znanja, a također bi trebao biti inicijator predavanja i konferencija koje doprinose razvoju i razmjeni znanja iz područja medicinske robotike.

Nabava robotskog kirurškog sustava se financira bespovratnim sredstvima EU.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.