Ostalo

Svjetski dan cerebralne paralize, 6.10.

Objavljeno 05.10.2018.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se u Hrvatskoj sedmu godinu, s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi.
Svjetski dan cerebralne paralize, 6.10.
 

U svijetu živi oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom.

Osobe s cerebralnom paralizom često su "nevidljive" u društvu i isključene iz zajednice, pa je upravo zbog toga pokret započeo s temom "Ja sam ovdje".

Ovogodišnja događanja obilježit će se pod motom "Mi smo ovdje!".

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji zahtjeva interdisciplinaran pristup, a definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava.

Cerebralnu paralizu možemo definirati kao grupu poremećaja pokreta i položaja uzrokovano oštećenjem ili defektom nezrelog mozga.

Na mozak se odnosi pojam "cerebralna", a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja.

Predlaže se i novi naziv "središnji motorni deficit".

Uzroci cerebralne paralize i čimbenici koji povećavaju vjerojatnost da će dijete imati cerebralnu paralizu dijele se na prenatalne, perinatalne i postnatalne.

Ovisno o položaju i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje teškoće pri kretanju, cerebralnu paralizu gotovo uvijek prati niz povezanih stanja: bol, intelektualne teškoće, poremećaji ponašanja, izostanak govora, nepokretnost, displazija kuka, epilepsija, poremećaji spavanja, sljepoća, gluhoća, hranjenje putem sonde, inkontinencija.

Važno je što ranije uključiti dijete i roditelje u postupke rane intervencije primjenjujući određenu rehabilitacijsku metodu kako bi se poboljšale šanse za što bolji razvojni ishod djeteta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.