Ostalo

Nužna ulaganja u radioterapiju

Objavljeno 10.10.2018.

Ministarstvo zdravstva

Hrvatska u idućih 10 godina planira nabaviti 30 novih linearnih akceleratora u vrijednosti 140 milijuna eura, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.
Nužna ulaganja u radioterapiju
 

Cilj je zamijeniti 15 uređaja kojima je prosjek starosti oko osam godina i nabaviti novih 15, čime bismo se po broju uređaja izjednačili s prosjekom EU.

Time bi popravila loša statistika umrlih od tumora, po kojoj je Hrvatska na samom začelju Europske unije.

Problem dostupnosti radioterapije, odnosno nedovoljan broj linearnih akceleratora i zastarjelost postojećih, negativno utječe na ishod liječenja tumorskih pacijenata i direktan je uzrok loše statistike umrlih od tumora.

Po podacima iz 2014. godine o pojavnosti i smrtnosti bolesti, rak je u Hrvatskoj odmah iza bolesti srca i krvnih žila, s 21434 novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom i čak 13939 umrlih.

Osim toga, rezultati ankete provedene među 500 tumorskih pacijenata, koji su upućeni na liječenje radioterapijom, pokazali su da gotovo polovica pacijenata s dijagnosticiranim tumorom, njih 48,2%, na početak radioterapije u hrvatskim bolnicama čeka duže od dva mjeseca.

Nedovoljan broja linearnih akceleratora u sustavu doveo je do toga da se, po nekim procjenama, samo polovica pacijenata koji bi trebali biti liječeni radioterapijom upućuju na radioterapiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.