Treća dob

Negativan učinak tuge na zdravlje

Objavljeno 24.10.2018.

Yahoo News

Tuga zbog gubitka voljene osobe je povezana s pojavom upalnih procesa koji mogu imati izrazito negativan utjecaj na zdravlje, objavljeno je u stručnom časopisu Psychoneuroendocrinology.
Negativan učinak tuge na zdravlje
 

Američki znanstvenici s Rice University pišu kako je već ranije utvrđeno da upalni procesi doprinose gotovo svim bolestima u starijoj životnoj dobi.

Brojne studije su povezale prisutnost depresije s razvojem upalnih procesa.

Uz to, gubitak voljene osobe je poznati čimbenik rizika za depresiju, srčani udar, moždani udar i preuranjenu smrt.

Novi rezultati su dobiveni praćenjem 99 osoba koje su izgubile supružnika, a prisutnost markera za upalne procese u organizmu je praćena uz pomoć uzoraka krvi.

Kod ispitanika najteže pogođenih tugom su koncentracije ovih markera bile prosječno 53,4% veće nego kod onih koji su se lakše nosili s gubitkom voljene osobe.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.