Ostalo

Svjetski dan moždanog udara, 29.10.

Objavljeno 29.10.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Cilj ovogodišnje kampanje "Potpora za život nakon moždanog udara" je podizanje svijesti javnosti o ključnim problemima i potrebama oboljelih od moždanog udara i osoba koje skrbe za oboljele, a sve kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta života nakon moždanog udara.
Svjetski dan moždanog udara, 29.10.
 

Moždani udar je među vodećim uzrocima smrti u svijetu - 80 milijuna ljudi na svijetu je preboljelo moždani udar, a 50 milijuna preživjelih živi s nekim oblikom trajne invalidnosti.

U Hrvatskoj je moždani udar na drugom mjestu prema smrtnosti sa 6147 umrlih 2017. godine odnosno 11,5% svih umrlih.

Od toga je umrlih muškaraca 2561 (9,9% svih umrlih muškaraca) a umrlih žena 3586 (13% svih umrlih žena).

Godišnje se u Hrvatskoj zbog moždanog udara liječi više od 12000 osoba.

Posljednjih petnaestak godina je prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, sa 176 na 92,5/100000, što je izraženije za dobnu skupinu do 64 godine (46,4%).

Standardiziranom stopom smrtnosti od 92,5/100000 Hrvatska se prema mortalitetu od cerebrovaskularnih bolesti nalazi među zemljama iznad prosjeka europske regije koji iznosi 83,8/100000, dok je prosjek za zemlje EU 43,6/100000, a raspon stopa za zemlje EU je od 23/100000 (Francuska) do 157/100000 (Bugarska).

Budući da je moždani udar u Hrvatskoj važan javnozdravstveni problem, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreću javnozdravstvenu kampanju "Pobijedi vrijeme#spasi mozak" s ciljem podizanja osviještenosti populacije o moždanom udaru: čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji.

Obilježavanjem ovog dana se također naglašava činjenica da je moguće spriječiti moždani udar, ali i postići oporavak oboljelih i povećati kvalitetu života ako znamo činjenice o moždanom udaru: uzrok i simptome, kako smanjiti rizik, te ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
1.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.