Ostalo

KBC Zagreb: 45 godina transplantacije bubrega

Objavljeno 30.10.2018.

KBC Zagreb

KBC Zagreb kao najveći nacionalni centar za transplantaciju bubrega ove godine slavi 45. obljetnicu prve transplantacije bubrega.
KBC Zagreb: 45 godina transplantacije bubrega
 

Bilo je to 10. listopada 1973. godine kada je pacijentu Klinike za urologiju uspješno transplantiran bubreg sa živog srodnika.

Vrlo brzo nakon toga učinjena je i prva transplantacija s preminule osobe, a oba uspješna zahvata označili su početak transplantacijskog programa KBC Zagreb kroz koji je do srpnja 2018. godine izvedeno 2000 transplantacija bubrega.

Godišnje se u KBC Zagreb transplantira oko 100 bubrega što znatno utječe na duljinu čekanja za presađivanje bubrega koja je u Hrvatskoj manja nego bilo gdje u svijetu.

Posebni zamah za sveukupnu transplantacijsku medicinu kod nas bilo je pridruživanje naše zemlje Eurotransplantu 2007. godine kada se znatno povećao broj potencijalnih donora organa, što je rezultiralo velikim porastom broja transplantacija bubrega, jetre i srca.

Multidisciplinarni tim koji provodi bolnički program transplantacije bubrega sastavljen je od urologa, nefrologa, anesteziologa, imunologa, patologa i čitavog niza drugih specijalnosti koje simultano rade na ostvarivanju zadanog cilja - uspješne transplantacije bubrega.

Njihovi rezultati poznati su u regiji i širom svijeta te su vrlo traženi kao stručni suradnici i edukatori.

Sudjelovali su u pokretanju transplantacijskog programa u Kliničkom centru Crne Gore i redovitoj edukaciji liječnika nekoliko specijalnosti iz različitih dijelova svijeta, o čemu svjedoči i ona od prije mjesec dana za nefrologe i urologe iz Egipta i s Filipina.

Radilo se o tečaju najviše kategorije jer su polaznici bili sveučilišni profesori, voditelji klinika i njihovi savjetnici.

Tečaj su odlično ocijenili, što je vjerojatno bila i dodatna preporuka za održavanje najnovijeg međunarodnog tečaja transplantacije bubrega kod visoko rizičnih darovatelja i primatelja na koji su došli nefrolozi iz Ukrajine, Mongolije, Uzbekistana, Moldavije, Kirgistana, Armenije i Bjelorusije.

Voditelji ovog tečaja bili su prof.dr.sc. Željko Kaštelan i prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić.

Transplantacija bubrega je najbolja metoda nadomještanja bubrežne funkcije koja osim značajno bolje kvalitete života bolesnicima produljuje životni vijek, a društvu donosi financijsku dobrobit.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.