Ostalo

Lakša zabrana novih oblika droga

Objavljeno 01.11.2018.

Vlada Republike Hrvatske

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je da će se, zahvaljujući izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prihvaćenima na sjednici Vlade održanoj u srijedu, moći zabraniti novi oblici droga, dok će se biljka industrijske konoplje s udjelom aktivne tvari manjim od 0,2% moći koristiti u brojnim granama industrije, umjesto da se koriste samo njezine sjemenke.
Lakša zabrana novih oblika droga
 

"Postoje ozbiljni problemi jer se doslovce svaki dan pojavljuju novi oblici droga koje se ne može zabraniti dok se ne registriraju. Prema novome zakonu, ministar zdravstva imat će mogućnost te nove oblike registrirati i pokrenuti postupak da se ne distribuiraju. Među njima su neki oblici ne samo štetni, nego mogu dovesti i do smrtnog ishoda", rekao je ministar Kujundžić, dodajući kako se izmjenama hrvatski zakon usklađuje s europskim zakonodavstvom.

Industrijska konoplja, koja ima manje od 0,2% od sada će se moći koristi u brojnim industrijama.

"Do sada smo u Hrvatskoj mogli koristiti samo sjemenke, a ostalo se moralo uništavati. S novim zakonom, uz evidenciju koju će voditi Ministarstvo poljoprivrede o tome tko, koliko i gdje sadi i to prijaviti MUP-u, ta će se konoplja moći koristiti u autoindustriji, kozmetici, građevnoj industriji i drugim industrijama", kazao je ministar.

Rekao je da se u Hrvatskoj ne razmišlja o legalizaciji marihuane, kako je to nedavno napravila Kanada, no korištenje marihuane u medicinske svrhe dopušteno je tamo gdje dokazano učinkovita, pa je takvi pacijenti mogu nabaviti i uzimati.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.