Ostalo

Prvi potvrđeni slučajevi gripe u Hrvatskoj

Objavljeno 01.12.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Ovog tjedna potvrđen je virus gripe u uzorcima četvero bolesnika u Nacionalnom referentnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
Prvi potvrđeni slučajevi gripe u Hrvatskoj
 

Virus gripe tipa A potvrđen je u uzorcima dvaju bolesnika čiji su uzorci dostavljeni iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu, u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Opće bolnice Zabok i u jednog bolesnika čiji je uzorak dostavljen iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

U Hrvatskoj se do sada bilježe samo pojedinačni slučajevi i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu.

Prema najnovijem izvještaju Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, u zemljama EU se također bilježe samo pojedinačni slučajevi.

U uzorcima osoba koje su se javile liječnicima zbog simptoma gripe u Europi detektirani su i virus gripe tipa A i virus gripe tipa B.

Aktivnost gripe, što je i uobičajeno za ovo doba godine, niska je u čitavoj Europi.

U Nacionalnim centrima Svjetske zdravstvene organizacije iz 114 zemalja, područja i teritorija koji prosljeđuju svoje podatke u FluNet Svjetske zdravstvene organizacije u razdoblju od 29. listopada do 11. studenog 2018. godine u uzorcima u kojima je potvrđen virus gripe, u većini (88,4%) je utvrđen virus gripe A, a u 11,6% slučajeva virus gripe B.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.