Ostalo

Rizik debljine u djetinjstvu

Objavljeno 12.12.2018.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Debljina u ranom djetinjstvu povezuje se s kroničnim bolestima u odrasloj dobi, a za prevenciju je ključno razdoblje života prije rođenja, odnosno planiranje trudnoće, te kretanje, uravnotežena prehrana i smanjenje stresa, zaključeno je na okruglom stolu "Debljina djece - začeci cjeloživotne bolesti".
Rizik debljine u djetinjstvu
 

Svrha okruglog stola je bila senzibilizirati javnost i roditelje na problem debljine u dječjoj dobi, a organizatori su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Služba za promicanje zdravlja, Savez društava "Naša djeca" Hrvatske te LittleDot, projekt potpore ranom roditeljstvu koji roditeljima omogućuje pristup suvremenim i stručno utemeljenim medicinskim savjetima putem mobilne aplikacije i web sadržaja.

Okupljeni stručnjaci su istaknuli kako postoji korelacija između majčine neuravnotežene prehrane, uvećanog indeksa tjelesne težine te stresa i debljine njezine djece.

Stog prevenciju debljine u djece treba započeti u razdoblju života prije rođenja, odnosno za vrijeme planiranja trudnoće, te nastaviti u ranom djetinjstvu koje je kritično za razvoj trajne debljine.

Rezultati istraživanja provedenog nad više od 146000 djece u dobi od dvije do osam godina u Hrvatskoj ukazuju da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između pete i osme godine života, što se zatim nastavlja u školsku dob.

Razlozi pretilosti su šaroliki, a pitanje su i životnog stila i standarda.

Pokazalo se i kako županije s nižim BDP-om mogu očekivati da će imati više debele djece.

S tim rezultatima podudaraju se i rezultati hrvatskog istraživanja Europske inicijative praćenja debljine u djece (CroCOSI) koji potvrđuju fenomen da su najvitkiji sjevernjaci, a najdeblji mediteranci.

Od 38 zemalja u istraživanju, prva mjesta po debljini zauzele su mediteranske zemlje - Španjolska, Grčka, Italija, Malta, te Hrvatska na petom mjestu s 35% djece koja imaju preveliku tjelesnu masu.

2003. godine je zabilježeno 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom.

Dječaci su u prosjeku deblji od djevojčica u svim regijama.

Debljina je jedini zajednički uzročnik danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, šećerna bolest, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalne bolesti) od kojih obolijeva i umire oko 90% ljudi u Hrvatskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.