Ostalo

Pretilost samostalno šteti zdravlju

Objavljeno 26.12.2018.

HealthDay

Pretilost je samostalni čimbenik rizika za dijabetes ili bolesti srca, čak i u slučajevima kada je ne prate stanja poput hipertenzije, upozoravaju američki znanstvenici.
Pretilost samostalno šteti zdravlju
 

Isto se odnosi i na odsutnost previsoke koncentracije tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi ili pomanjkanja tjelesne aktivnosti, objavio je znanstveni časopis JAMA Network Open.

Istraživači s Cleveland Clinic naglašavaju kako višak masnog tkiva u organizmu samostalno povećava zdravstvene rizike.

Njihovi nalazi su utemeljeni na podacima prikupljenima od oko 880000 ispitanika.

Svako povećanje indeksa tjelesne mase za 5 bodova je bilo povezano sa 67% većim rizikom za dijabetes tipa 2 te 20% većim rizikom za bolest koronarnih arterija.

Indeks tjelesne mase je omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima, a idealnima se smatraju vrijednosti ispod 25 bodova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.