Ostalo

Kako ostvariti zdravstvenu zaštitu u inozemstvu?

Objavljeno 03.01.2019.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) pojednostavljuje boravak u inozemstvu svim osobama kojima je potrebna neodgodiva medicinska skrb kao i kroničnim bolesnicima.
Kako ostvariti zdravstvenu zaštitu u inozemstvu?
 

EKZO kartica je besplatna za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a koristi se samo kada je u pitanju privremeni boravak u jednoj od zemalja Europske unije. Pokriva svu nužnu i neodgodivu zdravstvenu skrb u zemljama Europske unije, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj, i to kod ugovorenih zdravstvenih ustanova prema istim uvjetima i po istoj cijeni kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji.

Temeljem EKZO osigurana osoba HZZO-a koja se iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nezgodu, ima pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do njezinog planiranog povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

Neodgodiva zdravstvena skrb podrazumijeva i zdravstvenu zaštitu u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima (primjerice kontrola krvnog tlaka) te u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta (ako svrha putovanja nije sam porod u stranoj zemlji). Također uključuje dijalizu, terapiju kisikom, tretmane za astmu i sl., no radi korištenja tih usluga potrebno je prethodno dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

EKZO nije zamjena za putno osiguranje jer ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, spašavanja, zračnog prijevoza u domovinu, nadoknade izgubljenoga vlasništva i sl. Također ne pokriva troškove ako putujete isključivo radi pružanja medicinskoga tretmana. Uslugu je potrebno nadoplatiti ako država u kojoj se ona ostvaruje naplaćuje participaciju, a u slučaju da svejedno platite korištenje zdravstvene usluge (kada participacija nije u pitanju), možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povrat troškova.

Zahtjev za EKZO se može veoma jednostavno predati putem mrežnih stranica HZZO-a ili osobno u bilo kojoj područnoj službi HZZO-a, a valjanost joj je u pravilu tri godine.

EKZO osiguranici mogu bez čekanja dobiti u četiri najveća hrvatska grada na pet lokacija. U svojim poslovnicama u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku HZZO je postavio uređaje sa sustavima za uvođenje elektroničkih redova čekanja (redomate), na kojima, osim rednog broja, građani mogu podići i svoju EKZO.

Dovoljno je da osigurana osoba svoju postojeću zdravstvenu iskaznicu iz obveznog zdravstvenog osiguranja umetne u uređaj te se na taj način identificira. Odmah potom osoba na uređaju potvrdi svoje podatke iščitane s kartice, a nakon toga se u roku od 5 sekundi u uređaju otisne EKZO.

Redomati su postavljeni u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.