Ostalo

HLK protiv ukidanja pripravničkog staža za liječnike

Objavljeno 16.01.2019.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora (HLK) procjenjuje da je ukidanjem pripravničkog staža u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu početkom ove godine učinjen korak unatrag u strukturi stručnog usavršavanja liječnika.
HLK protiv ukidanja pripravničkog staža za liječnike
 

To je korak unatrag jer mladim liječnicima ne daje potrebnu sigurnost ulaska u rad u zdravstvenom sustavu, izjavio je prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK dr. sc. Krešimir Luetić.

HLK je još 2016. Ministarstvu zdravstva predstavila prijedlog reforme pripravničkog staža za doktore medicine koji se temeljio na upravo suprotnom pristupu, ne ukidanja, nego produljenja staža s 5 na 12 mjeseci te promjene njegove strukture.

Cilj promjena bi bio da se mladom liječniku tijekom staža daju osnovne kompetencije za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te hitnim službama.

Dugoročno rješenje trebalo bi donijeti tzv. notifikacijskim procesom s državama članicama EU kojima bi Hrvatska ostale članice obavijestila o ponovnom uvođenju pripravničkog staža za liječnike, smatra dr. Luetić.

Naime, tijekom pristupnih pregovora o ulasku u EU Hrvatska je prihvatila ukidanje pripravničkog staža.

Planirano je bilo da se praktično znanje stječe na medicinskim fakultetima koji su se za tu vrstu nastave trebali pripremiti.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je pravilnik kojim će se urediti pitanje pripravničkog staža ili nekog drugog modela stjecanja praktičnih znanja i vještina mladih liječnika u izradi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.