Ostalo

Suradni centar WHO-a na KB Sveti Duh

Objavljeno 29.01.2019.

KB Sveti Duh

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh u ponedjeljak je otvoren Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za dječju oftalmologiju.
Suradni centar WHO-a na KB Sveti Duh
 

Otvorena je i nova zgrada u kojoj će biti smješteno pet klinika sa šest djelatnosti, čiju je izgradnju i opremanje financirao Grad Zagreb s 21,5 milijun kuna.

KB Sveti Duh je najprije na razini Zagreba krenula s projektom "Ambliopija u četverogodišnje djece", da bi ga 2015. Ministarstvo zdravstva podiglo na nacionalnu razinu u obliku Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Pokrenut je i Nacionalni registar oboljelih te Nacionalni dan ambliopije i po tome smo jedini u svijetu, dok screening na ambliopiju ima svega desetak zemalja u svijetu.

WHO koji ima svega dva ovakva kolaboracijska centra u Europi, a devet u svijetu.

Suradnja Klinike za očne bolesti s WHO-om znači da će njezini stručnjaci sudjelovati u provedbi projekata WHO-a, educirati stručnjake iz drugih zemalja i odlaziti u države koje WHO odredi da bi uspostavili probire na slabovidnost u četverogodišnje djece.

Ambliopija je izlječiva u 90% slučajeva ako se otkrije dovoljno rano.

U Hrvatskoj danas s ambliopijom živi 300000 ljudi, a mogli su je izliječiti da su kao djeca obavili preventivne preglede.

Dosadašnjom provedbom programa, u sklopu kojeg se djecu poziva na oftalmološke preglede, utvrđeno je kako u Hrvatskoj ima oko 8% slabovidne djece, a cilj je izliječiti slabovidnost do polaska u prvi razred osnovne škole.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.