Ostalo

Mjesec skretanja pažnje na poremećaje hranjenja

Objavljeno 31.01.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Veljača je mjesec skretanja pažnje na mentalne poremećaje koji razaraju živote mnogih.
Mjesec skretanja pažnje na poremećaje hranjenja
 

Anoreksija, bulimija, poremećaj s prejedanjem možda nisu vidljivi na prvi pogled, ali njihov utjecaj može biti fatalan.

Centar BEA tim povodom u novom prostoru u Ilici 106a organizira predavanja koja će unaprijediti razumijevanje složenog svijeta poremećaja hranjenja.

2. veljače - "Kako hodati ulicom kada su svi reflektori upereni u mene?", predavačica Biserka Tomljenović, dipl. soc. rad i gestalt psihoterapeut
Postoje situacije ili razdoblja u životu u kojima smo manje sigurni u sebe. Tada se osjećamo ranjivima, kao da nas okolina stalno procjenjuje. Bole nas pogledi poznatih i nepoznatih ljudi, čini nam se da drugi primjećuju samo naše mane i slabosti, pomišljamo da nećemo nikada biti "kao ostali", prihvaćeni i slobodni. Trebamo li se izložiti kroz usmeno odgovaranje u školi, držati prezentaciju pred grupom ljudi, ili čak učiniti nešto naizgled jednostavno kao platiti blagajnici u dućanu, u nama se javlja sram, grlo se steže, i najradije bismo se sakrili negdje, daleko od svih. Kako prekinuti taj obrazac razmišljanja i izići iz vlastite sjene?

9. veljače - "Pogled iznutra: kako nadići ograničenja vlastitih emocija?", predavačica Ivana Jurić, mag. psih. i psihodramski psihoterapeut
Naš unutrašnji svijet često je sputan. Ograničavamo sebe zbog različitih očekivanja koja smo prihvatili kako bismo se uklopili ili zadobili pažnju ili ljubav drugih ljudi. Kroz proces socijalizacije stvaramo vlastite granice s ograničavajućim mislima, emocijama i uvjerenjima, a živimo u iluziji da su ograničenja zadana izvana. Gradimo zidove koji ponekad postaju toliko visoki da ne možemo vidjeti mogućnosti koje se skrivaju s druge strane, a unutar svojih zidina se koprcamo u osjećajima bespomoćnosti, nemoći, beznađa, besmislenosti. Ako želite saznati kakav je pogled izvan zidina, tko ih čuva, što bi vas moglo čekati s druge strane i koji sve načini oslobađanja postoje, dođite na predavanje.

16. veljače - "Kako očuvati zdravlje usne šupljine tijekom godina oporavka od poremećaja hranjenja?", predavačica Vanessa Zuber, dr. med. dent
Postoje mali trikovi pomoću kojih možete zaštititi svoje zube od štetnog djelovanja kiseline iz želuca i očuvati ih da u što boljem stanju dočekaju vrijeme kada više nećete povraćati i kada će vaša prehrana biti uravnotežena, bogata nutrijentima i redovita. Treba li prati zube odmah nakon povraćanja? Koje namirnice čuvaju zube? Koje prehrambene navike treba izbjegavati tijekom oporavka? Kakve veze imaju niska tjelesna težina i zdravlje zubi? Kako si pružati prvu pomoći kada osjetite uznemirujuće simptome u ustima? Kako održati pravilnu oralnu higijenu? Kako očuvati lijep osmijeh? Odgovore saznajte na predavanju.

23./24. veljače - "Umijeće voljenja - kako biti roditelj adolescenta s poremećajem hranjenja?", voditeljica vikend radionice Nikolina Essert, mag. psih i RT psihoterapeut
Roditeljstvo adolescenta zahtjevno je zbog prirodne potrebe mlade osobe za buntom i izazivanjem autoriteta odraslih. Češće svađe, prkos, nerazumni zahtjevi... Sve su to uobičajena ponašanja adolescenata. U vikend seminaru psihologinja i RT psihoterapeutkinja N. Essert pojasnit će razliku između adolescentnih ponašanja i simptoma poremećaja hranjenja, te pružiti priliku roditeljima da kroz interaktivni način rada razviju dodatne vještine u komunikaciji s oboljelom djecom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.