Ostalo

Testiranje 3D endoskopije na KBC Zagreb

Objavljeno 31.01.2019.

KBC Zagreb

Posljednjih desetak dana su liječnici Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb izveli nekoliko endoskopskih kirurških zahvata koristeći 3D tehnologiju.
Testiranje 3D endoskopije na KBC Zagreb
 

Radi se o novoj i sve prisutnijoj praksi u endoskopskoj medicini vodećih bolničkih ustanova zapadne Europe.

1,5 milijuna kuna vrijedne 3D endoskop i 3D egzoskop KBC-u Zagreb za probu je ustupila tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem medicinske opreme.

Nakon ORL klinike, uređaj je premješten u operacijske dvorane Klinike za neurokirurgiju gdje će ga neurokirurzi uključiti u svoj operacijski program, a iskustvo i ocjene oba tima bit će od velike važnosti u donošenju odluka o uvođenju 3D tehnologije u endoskopske operacijske dvorane KBC Zagreb, kao i o nabavci za to potrebnih uređaja.

Važnost 3D tehnologije u minimalno invazivnoj kirurgiji, odnosno 3D endoskopije, sve je više prepoznata u svijetu, a s tehnološkim napretkom od nedavno se uspješno primjenjuje u otorinolaringologiji i neurokirurgiji, gdje je zbog prostornog ograničenja njezina primjena veliki izazov.

Zahvaljujući 3D endoskopima debljine 4 mm tu tehnologiju se danas uspješno koristi kod funkcionalne endoskopske operacije sinusa (FESS) i baze lubanje.

3D efekt, uz kombinaciju različitih vizualnih modova koji daju bolju diferencijaciju pojedinih tkiva, osobito je pogodan za prikaz konveksnih ili šupljih dubokih anatomija te za prikaz finih struktura, kao što je primjerice slučaj kod sfenoidne šupljine.

Budući da endoskopi imaju različit kut gledanja omogućuju jasan prikaz struktura koje su iza "zida" pojedine šupljine.

Primjena ovakve tehnologije poželjna je kod kirurških zahvata koji zahtijevaju visoku razinu preciznosti, pogotovo kod revizijskih operacija i operacija baze lubanje.

Kao primjer mogu se navesti paranazalne operacije koje gotovo uvijek uključuju operiranje blizu živaca i krvnih žila u jako uskim šupljinama s vrlo ranjivim i osjetljivim strukturama.
Baš u takvim slučajevima 3D tehnologija se pokazala vrlo učinkovitom jer stvara percepciju prostorne dubine koja omogućuje veću preciznost zahvata.

Kao dodatnu vrijednost 3D tehnologije treba istaknuti njezinu ulogu u edukaciji mladih liječnika, odnosno njezin utjecaj na krivulju učenja (odnos između znanja i vještina akumuliranih u procesu učenja i ostvarenih troškova), pogotovo u velikim kliničkim centrima u kojima se odvija najveći dio edukacije.

Budući da im se 3D tehnologijom omogućuje puno jednostavnija prostorna orijentacija, mladim liječnicima znatno se olakšava i ubrzava učenje što u konačnici za zdravstveni sustav predstavlja uštedu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.