Ostalo

Rastuće globalno opterećenje rakom

Objavljeno 04.02.2019.

Hrvatska liga protiv raka

Rak je drugi vodeći javnozdravstveni problem u svim zemljama svijeta i izrada strategije za borbu protiv ove bolesti, koja je poprimila razmjere epidemije, od nacionalnog je interesa za svaku zemlju.
Rastuće globalno opterećenje rakom
 

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) u rujnu 2018. godine objavila je najnovije procjene o globalnom opterećenju rakom. Baza podataka GLOBOCAN 2018, dostupna online kao dio Globalnog opservatorija za rak IARC-a, pruža procjene incidencije i smrtnosti u 185 zemalja za 36 vrsta raka i za sva sijela raka zajedno. Rezultati analiza tih podataka objavljeni u časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians, ističu veliku geografsku raznolikost u pojavnosti raka i varijacijama u veličini i profilu bolesti između i unutar svjetskih regija.

Procjenjuje se da je globalno opterećenje rakom naraslo na 18,1 milijuna novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih slučajeva u 2018. godini. Posljednje predviđanje navodi da će do 2040. godine u svijetu od raka oboljeti 29,5 milijuna ljudi. Jedan od 5 muškaraca i jedna od 6 žena u svijetu razvijaju rak tijekom svog života, a jedan od 8 muškaraca i jedna od 11 žena umire od te bolesti. Diljem svijeta ukupan broj ljudi koji su živi unutar 5 godina od dijagnoze raka, nazvano 5-godišnja prevalencija, procjenjuje se na 43,8 milijuna.

Povećani teret raka je posljedica nekoliko čimbenika, uključujući rast populacije i starenje, kao i promjene u učestalosti određenih uzroka raka povezanih s društvenim i ekonomskim razvojem. Ovo se osobito ističe u brzo-rastućim gospodarstvima, gdje se bilježi porast tipova raka povezanih sa stilom života u odnosu na tipove raka povezane sa siromaštvom i infekcijama. Učinkoviti preventivni napori mogu objasniti značajno smanjenje stope incidencije za neke vrste raka, kao što su rak pluća (npr. kod muškaraca u Sjevernoj Europi i Sjevernoj Americi) i raka vrata maternice (npr. u većini područja osim podsaharske Afrike). Međutim, novi podaci pokazuju da se većina zemalja još uvijek suočava s povećanjem apsolutnog broja dijagnosticiranih slučajeva koji zahtijevaju liječenje i njegu.

Gotovo polovica svih novih slučajeva i više od polovice umrlih od raka i muškaraca i žena u svijetu 2018. godine događa se u Aziji, dijelom i zbog toga što u ovoj regiji živi gotovo 60% svjetske populacije.

Europa ima 23,4% od ukupnog broja oboljelih od raka u svijetu i 20,3% smrtnih slučajeva raka, iako ima samo 9% svjetske populacije. U Sjevernoj i Južnoj Americi živi 13,3% svjetske populacije, 21% od ukupnog broja oboljelih od raka u svijetu i događa se 14,4% smrti od raka u svijetu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.