Ostalo

Manjak sna povezan s oštećenjima DNK

Objavljeno 12.02.2019.

Daily Mail

Istraživanje provedeno na sveučilištu u Hong Kongu je povezalo pomanjkanje sna s do 30% većom stopom trajnih oštećenja DNK, objavio je stručni časopis Anaesthesia.
Manjak sna povezan s oštećenjima DNK
 

Riječ je o oštećenjima koja mogu dovesti do razvoja bolesti kao što je rak, upozoravaju znanstvenici.

Manjak sna je povezan i sa smanjenjem sposobnosti DNK da samostalno obavi potrebne "popravke", sugeriraju podaci prikupljeni od 49 ispitanika.

Sudionici istraživanja su bili liječnici od kojih je dio radio i noću.

Istraživači napominju kako su liječnici bili zdravi i mlade odrasle dobi te kako pomanjkanje sna ima još teži efekt na starije osobe.

Pomanjkanje sna je povezivano s nizom negativnih učinaka na zdravlje, uključujući povećanje rizika za rak, pretilost, bolesti srca i dijabetes.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.