Ostalo

Stručnjaci o važnosti procijepljenosti djece

Objavljeno 01.03.2019.

Hrvatski sabor

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za obitelj, mlade i sport održali su u četvrtak zajedničku tematsku sjednicu "Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece".
Stručnjaci o važnosti procijepljenosti djece
 

Uz saborske zastupnike u radu sjednice sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Svjetske zdravstvene organizacije, pravobraniteljica za djecu te relevantni stručnjaci i predstavnici nekoliko liječničkih udruženja te predstavnice Hrvatske udruge roditelja aktivista.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja istaknula je važnost ove teme u kontekstu zaštite najranjivije skupine populacije - djece, te ponovila jedinstven stav medicinske struke o ovom pitanju.

"Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih javnozdravstvenih mjera, a cjepivo je spasilo više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine", rekla je, među ostalim, Strenja.

U nastavku je predstavila i sadržaj Deklaracije o važnosti cijepljenja iz 2017. godine koja izražava jasan stav struke o pitanju potrebe obveznog cijepljenja.

Nada Turina Đurić, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport istaknula je kako je cilj tematske sjednice što kvalitetnije informiranje javnosti o ovom problemu, a to su mišljenja određenih skupina da za cijepljenje djece treba imati pravo izbora.

"Cijepljenje treba afirmirati kao pozitivnu stvar, a standarde koje smo postigli i koji su prepoznati u tom dijelu su nešto na što moramo biti ponosni i što moramo njegovati", rekla je Turina Đurić.

"Hrvatska je nekad prednjačila i imala vrhunske obuhvate cijepljenja, dok su trenutno na rubu, a u nekim hrvatskih županijama cijepni obuhvati daleko ispod onih koji štite djecu od zaraznih bolesti", rekao je u uvodnom govoru Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Govoreći o potrebi obveznog cijepljenja djece Capak je istaknuo kako medicinska struka daje nedvosmislenu podršku cijepljenju.

O izazovima i problemima u sustavu cijepljenja svoj je osvrt dala Alma Demirović, posebno ukazujući na važnost donošenja Pravilnika o interventnom uvozu lijekova, onemogućavanja monopola proizvođačima cjepiva, važnosti prikupljanja informacija o nuspojavama cjepiva, postmarketinškom praćenju nuspojava te potrebi prijavljivanje istih.

Demirović je govorila i o nedostatku dostupnih informacija o tome na koji se način mjeri šteta cjepiva.

Danijela Hranić iz Hrvatske udruge roditelja aktivista rekla je kako se udruga u zalaganju za promicanje, očuvanje i zaštitu roditeljskih prava u svim segmentima života posebice zalaže za zaštitu zdravlja s fokusom na cijepljenje.

Naglasila je kako potpuna obaviještenost o cijepljenju uključuje i informacije o svim rizicima i nuspojavama, nepoželjnim kontraindikacijama kao i reakcijama na cjepivo, mjerama predostrožnosti i preosjetljivosti na bilo koju komponentu cjepiva, a koje bi trebale biti navede u uputama o lijeku, odnosno cjepivu.

Bernard Kajić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavio je uspjehe programskog cjepiva te posebno istaknuo kako je njegovim uvođenjem došlo do smanjenja broja i suzbijanja mnogih zaraznih bolesti.

U nastavku se osvrnuo na učestalost nuspojava nakon cijepljenja, obradu signala nuspojava kao posljedicu cijepljenja, nadzor nad prijavama od strane liječnika te govorio o testiranjima na sastojke cjepiva.

"Alergološka testiranja se rade kad je to indicirano, a ne na zahtjev roditelja", rekao je Kajić.

U raspravi koja je uslijedila državni tajnik Ministarstva zdravlja Željko Plazonić rekao je kako su dokazane koristi cjepiva neupitne, ali kako se moramo zalagati za dostupnost što boljih i čišćih cjepiva na tržištu.

Antoinette Kaić Rak, voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj rekla je kako se pitanje cijepljenja i imunizacije postavlja kao jedno od najvažnijih pitanja u raspravama te organizacije, kako na globalnoj, tako i na regionalnoj razini.

"Europski akcijski plan predviđa da se do 2020. godine iskorijene i ospice i rubeola, no zbog slabije procijepljenosti populacije i drugih čimbenika to vjerojatno nećemo uspjeti postići", rekla je Kaić Rak.

Tijekom rasprave se, među ostalim, moglo čuti i to kako samo visoka procijepljenost donosi dobrobit za zajednicu, kako je država dužna štititi zdravlje pojedinca, ali i zajednice, kako su potrebne daljnje edukacije i javne kampanje vezane uz obvezu cijepljenja, kao i pouzdan prijenos informacija te dijalog i uspostava povjerenja između pacijenata i liječnika, ali i to kako je za dobro funkcioniranje sustava bitno čuti i svjedočanstva roditelja, posebno onih s iskustvima štetnih posljedica cijepljenja na zdravlje njihove djece.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.