Ostalo

Hrvatski dan nepušenja u srijedu

Objavljeno 05.03.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Uz Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), u Hrvatskoj se od 2003. godine obilježava i nacionalni dan nepušenja - Dan bez duhanskog dima.
Hrvatski dan nepušenja u srijedu
 

Dan bez duhanskog dima je dan kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja.

Kao i prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama, obilježavanjem Dana bez duhanskog dima nastoji se potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kako bi uvidjeli da to nije nemoguće i nastavili s apstinencijom.

To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i zauvijek ostanu nepušači.

Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori okoline tijekom odvikavanja od pušenja.

Pušenje je teška ovisnost.

Sindrom ovisnosti se definira kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psihoaktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost.

Razlikuje se fizičku ovisnost, koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene i psihičku ovisnost, koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim neuzimanjem.

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života ističe se i program Škole nepušenja koja se provodi u Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Škola nepušenja temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Škola nepušenja provodi se tijekom cijele godine, a svi zainteresirani detaljne informacije mogu dobiti pozivom na broj telefona 01/3830066.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.