Ostalo

Uskoro probir za otkrivanje bubrežnih bolesti

Objavljeno 15.03.2019.

Ministarstvo zdravstva

U Hrvatskoj bi uskoro trebao započeti probir namijenjen ranom otkrivanju i prevenciji kroničnih bubrežnih bolesti.
Uskoro probir za otkrivanje bubrežnih bolesti
 

U probir bi bili uključeni bolesnici s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom i prekomjernom tjelesnom masom, kod kojih bi se testovima za određivanje kreatinina u krvi i proteina u urinu utvrdio rizik za bubrežno oštećenje i na vrijeme započelo liječenje.

Bubrežno oštećenje dugo vremena može biti bez simptoma, a ako se ne otkrije i ne liječi na vrijeme dolazi do gubitka bubrežne funkcije te bolesnici završavaju na dijalizi ili im je potrebno presađivanje bubrega.

Stručnjaci procjenjuju kako u Hrvatskoj oko 200000 osoba ima visoki rizik za kronične bubrežne bolesti.

U provedbi probira će ključnu ulogu imati liječnici obiteljske medicine koji će pacijente s povećanim rizikom upućivati u specijalističke nefrološke ambulante.

U Hrvatskoj je danas oko 4000 bubrežnih bolesnika kojima su potrebne dijaliza ili presađivanje bubrega.

Oko 150000 osoba u Hrvatskoj ima kronične bubrežne bolesti, a veliki broj bolesnika umire ranije zbog brojnih komplikacija.

Najčešći uzroci bubrežnih bolesti su dijabetes i hipertenzija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.