Ostalo

Novi projekti u zdravstvu

Objavljeno 20.03.2019.

Ministarstvo zdravstva

Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu, nacionalni plan protiv raka, unapređenje sustava hitne medicinske pomoći, uspostava mobilnih ambulanta, izmjene zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju su neki od projekata koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio za ovu godinu na poslovnom doručku održanom u utorak u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).
Novi projekti u zdravstvu
 

Kujundžić je istaknuo da je za Nacionalni projekt dječje bolnice u Zagrebu sve spremno, a idućih dana bit će raspisan međunarodni natječaj.

Pripremljena je studija izvodljivosti za koju su novci osigurani iz EU fondova, a ovih dana bit će raspisan i međunarodni natječaj koji je osnova da bi se moglo aplicirati za EU fondove.

Studija izvodljivosti koštala je 37 milijuna kuna, a izgradnja nove dječje bolnice s opremom iznosit će oko 100 milijuna eura.

Ministar se osvrnuo na projekte koji su realizirani u protekle dvije godine podsjetivši na izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspostavu prioritetnih lista čekanja, funkcionalnu integraciju bolnica, fond skupih lijekova i nabavu skupe opreme.

Kroz prioritetne liste čekanja je tijekom 2018. obrađeno oko 22000 ozbiljno bolesnih pacijenata, rekao je Kujundžić.

Što se tiče funkcionalne integracije bolnica, kazao je, kruna svega bit će Sveučilišna bolnica u Zagrebu koja će brojne bolnice i laboratorije "staviti pod jedan krov".

Kada je riječ o dnevnim bolnicama u različitih dijelovima Hrvatske, dodao je, u Zagvozdu je ona već počela s radom gdje dolaze specijalisti iz Splita, a u Metkoviću je počela s radom u utorak dolaskom specijalista iz Dubrovnika.

Spomenuo je također projekte izgradnje bolnice u Puli i Rijeci, povećanje izdvajanja za skupe lijekove, projekt uspostave prvog robotskog kirurškog sustava, te povećanje broja specijalizacija.

Najavio je i potpisivanje ugovora o brzim brodicama za prijevoz pacijenata s otoka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.