Ostalo

Pretilost za veću smrtnost od raka gušterače

Objavljeno 02.04.2019.

HealthDay

Podaci koje je objavilo American Cancer Society povezuju višak kilograma s do 25% većim rizikom za smrt od raka gušterače.
Pretilost za veću smrtnost od raka gušterače
 

Uočeni negativan utjecaj pretilosti je bio najizraženiji kod osoba koje su suvišne kilograme stekle prije 50. godine života, utvrđeno je nakon analize u koju je bilo uključeno gotovo milijun ispitanika.

U SAD je od 2000. do 2015. godine učestalost obolijevanja od raka gušterače povećana za 15%, pa je ovaj tip tumora postao treći najčešći uzrok smrti od svih karcinoma.

Rak gušterače prati visoka stopa smrtnosti jer se često otkriva tek u uznapredovalom stadiju.

Uz pretilost, vodeći čimbenici rizika za rak gušterače su pušenje i izloženost određenim kemijskim spojevima u radnoj okolini.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.