Ostalo

Konzumacija alkohola povezana s moždanim udarom

Objavljeno 07.04.2019.

BBC News

U istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet je već lagana do umjerena konzumacija alkohola povezana s povećanjem rizika za moždani udar.
Konzumacija alkohola povezana s moždanim udarom
 

Nalazi skupine britanskih i kineskih znanstvenika sa sveučilišta u Oxfordu i Pekingu se temelje na 10-godišnjem praćenju oko 500000 ispitanika.

Pokazalo se kako je dnevni unos 1-2 doze alkohola povezan s povećanjem rizika za povišeni krvni tlak te prosječno 10-15% većim rizikom za moždani udar.

Kod osoba koje su dnevno pile prosječno 4 doze alkoholnih pića je rizik za moždani udar bio prosječno 35% veći nego kod osoba koje uopće ne konzumiraju alkohol.

Istraživači dodaju kako nisu pronašli dokaze kako bilo koja konzumirana količina alkohola može smanjiti rizik za moždani udar.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.