Ostalo

Novi ciklus testiranja na rak debelog crijeva

Objavljeno 30.04.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj se svakog dana bilježi deset novooboljelih te troje preminulih od raka debelog crijeva.
Novi ciklus testiranja na rak debelog crijeva
 

Ove brojke je moguće smanjiti testiranjem koje omogućuje rano otkrivanje raka.

Rak debelog crijeva u Hrvatskoj je drugi po učestalosti malignih bolesti, a dosadašnji odaziv na preventivne preglede je nezadovoljavajući.

Na testiranje se svake dvije godine pozivaju građani između 50 i 74 godine, koji na kućnu adresu dobiju poziv da se testiraju na tragove krvi u stolici, koji se ne vide golim okom.

Test obavljaju kod kuće i šalju u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u slučaju da je nalaz pozitivan pozivaju se na kolonoskopski pregled.

Rak debelog crijeva počinje kao mala izraslina, odnosno polip u debelom crijevu, koji je moguće otkriti kolonoskopijom.

Liječnici obiteljske medicine mogu naručiti pacijente na kolonoskopiju i putem prioritetne liste, gdje će doći na red u roku dva tjedna.

Ukupan odaziv u prva tri ciklusa testiranja iznosio je 23%, što je ispod prosjeka EU koji iznosi 32,6%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
3.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.