Ostalo

Sindikat: Nedostaje 12000 medicinskih sestara

Objavljeno 10.05.2019.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara upozorio je u četvrtak da hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 12000 njihovih kolega.
Sindikat: Nedostaje 12000 medicinskih sestara
 

Uz to, njih 2000 predalo je zahtjev za odlazak u inozemstvo.

"Već dugi niz godina se upozorava da mlađi djelatnici, najčešće zbog potplaćenosti, loših uvjeta rada i nepriznatih koeficijenata, odlaze u inozemstvo dok stariji odlaze u mirovinu, a manjak djelatnika može prouzročiti upitnu kvalitetu zdravstvene skrbi. No, unatoč brojnim upozorenjima nadležne institucije šute", poručila je Ankica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Upozorila je da nedostatak medicinskih sestara i tehničara značajno opterećuje one djelatnike koji su ostali u sustavu zdravstvene zaštite, a zbog stresa i fizičkog preopterećenja ti ljudi nerijetko obolijevaju te završavaju na bolovanju, što dodatno otežava ionako tešku situaciju.

Medicinske sestre i tehničari čine gotovo polovicu radnika u zdravstvu.

Na konferenciji je rečeno da je zbog odljeva mlađih djelatnika prosječna životna dob sve viša, a zbog nedostatka kadra uvjeti rada u Hrvatskoj sve su teži.

Medicinske sestre i tehničari u Hrvatskoj imaju niska primanja, plaća za početnike iznosi oko 3500 kuna, dok djelatnici koji rade tridesetak godina imaju primanja oko 5000 kuna.
Druge zemlje, poput Italije ili Njemačke, djelatnike zadržavaju plaćama od 2500 eura na više, a medicinske sestre i tehničari među najtraženijim su djelatnicima u Europi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.