Ostalo

Mjerenje arterijskih tlakova za manje amputacija

Objavljeno 13.05.2019.

Hrvatska endovaskularna inicijativa

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu je održana akcija mjerenja arterijskih tlakova na rukama i nogama "Noga glavu čuva".
Mjerenje arterijskih tlakova za manje amputacija
 

Među posjetiteljima akcije, koju su organizirali Grad Zagreb i udruga Hrvatska endovaskularna inicijativa (HEVI), bilo je i onih kojima je rezultat mjerenja tzv. AB indeksa pokazao prisustvo periferne arterijske bolesti (PAB), čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge.

Posjetitelji su se, osim mjerenja ABI indeksa, imali priliku i konzultirati s liječnicima o svojim zdravstvenim tegobama.

Cilj akcije je uvođenje mjerenja AB indeksa u široku upotrebu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na taj se način može smanjiti broj amputacija noge u Hrvatskoj kojih godišnje ima oko 4000.

Mjerenjem AB indeksa na najbrži i najjednostavniji način može se otkriti rizik od periferne arterijske bolesti (PAB) te smanjiti rizik od amputacije noge, a posljedično i srčanog i moždanog udara.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.