Ostalo

Sve veća učestalost rezistentnih bakterija

Objavljeno 31.07.2019.

BBC News

Istraživanje britanskih znanstvenika sa Sanger Institute ukazuje na povećanu prisutnost rezistentnog oblika bakterije Klebsiella pneumoniae u europskim bolnicama.
Sve veća učestalost rezistentnih bakterija
 

Prema podacima prikupljenima u 244 bolnice, tip ove bakterije koji je otporan na antibiotike je 2007. godine izazvao 341 smrt, a 2015. godine 2094 smrti.

Klebsiella pneumoniae u normalnim uvjetima živi u crijevima te kod zdravih osoba ne izaziva poteškoće sa zdravljem.

Kod bolničkih pacijenata može inficirati pluća te izazvati sepsu i meningitis.

Znanstveni časopis Nature Microbiology piše kako se Klebsiella pneumoniae najčešće prenosi u bolnicama, s pacijenta na pacijenta.

Zahvaljujući mogućnosti širenja genetskog materijala među bakterijama, veliki je rizik da Klebsiella pneumoniae "upute" vezane uz rezistenciju na antibiotike prenese i drugim bakterijskim sojevima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
4.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.