Ostalo

Počinje školska godina: Poštujte naše znakove

Objavljeno 06.09.2019.

Ministarstvo unutarnjih poslova

25. godinu zaredom Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju "Poštujte naše znakove".
Počinje školska godina: Poštujte naše znakove
 

Početkom nove školske godine 2019./2020. u prve razrede osnovnih škola u Hrvatskoj upisano 38000 djece, što bi značilo isto toliko novih sudionika u prometu.

U Hrvatskoj je prošle godine u prometu stradalo 1452 djece do 18 godina, a poginulo ih je sedmero, od čega dvoje na biciklu i petero u svojstvu putnika (troje u automobilu te po jedan na motociklu i četvorociklu).

U ovoj godini na cestama je poginulo šestoro djece.

Iz MUP-a su pozvali sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu posebno oprezni u blizini škola.

Vozači moraju voditi računa o ograničenju brzine i moraju propuštati djecu na prometnicama.

Vozači djece moraju pak djecu prevoziti u propisanim autosjedalicama, uz korištenje sigurnosnih pojasa, bez korištenja mobitela i pušenja tijekom vožnje jer prema MUP-ovim podacima i dalje najviše djece u prometu stradava u vozilima svojih roditelja.

Korištenje mobitela znatno umanjuje koncentraciju sudionika u prometu, vozača motornih vozila, bicikala ali i pješaka u rizičnim situacijama.

Podaci o ukupno stanju sigurnosti cestovnog prometa u osam mjeseci 2019. pokazuju da se na području Hrvatske dogodilo 20795 prometnih nesreća u kojima je 177 osoba poginulo, dok je 1539 osoba teško ozlijeđeno, a 6872 lakše.

Podaci o stradavanju djece od 1994. pokazuju da su pozitivni rezultati postignuti jer je u nesrećama 1994. poginulo 57 djece, a u 2018. troje.

No, unatoč tim pomacima unatrag deset godina ipak je previše djece stradalo na cestama - njih 106 je poginulo, a 12445 je ozlijeđeno.

Podaci za ovu godinu pokazuju da je u osam mjeseci stradalo 536 u odnosu na 608 lani.

Ove godine je poginulo petero djece do 14 godina, a lani ih je poginulo dvoje.

Ove godine je veći broj smrtno stradale djece, a manje ozljeđene djece do 14 godina.

Iako je ove godine četvoro djece stradalo kao pješaci, a jedno kao putnik ipak, ukupno gledajući najviše nastradale djece, njih čak 60%, su djeca putnici u vozilima svojih roditelja, djedova i baka.

Jedan od razloga stradavanja je da djeca nisu bila sigurno smještena u sigurnosnoj sjedalici i nisu bila vezana pojasom, najčešće su sjedila na stražnjem sjedalu, ali između dva prednja sjedišta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.