Ostalo

HIV povećava rizik za moždani udar

Objavljeno 11.09.2019.

HealthDay

Osobe s HIV-om imaju 80% veći rizik za fibrilaciju atrija i moždani udar, utvrđeno je u istraživanju provedenom na University of California.
HIV povećava rizik za moždani udar
 

Riječ je o povećanju rizika poput onog prisutnog kod osoba s dijabetesom i hipertenzijom, piše Journal of the American College of Cardiology.

Prema podacima prikupljenima na uzorku od 17,3 milijuna ljudi, uočena veza je izraženija kod osoba mlađe dobi.

Oko 15% žrtava moždanog udara ima fibrilaciju atrija, a procjenjuje se kako je moguće spriječiti 80% moždanih udara kod osoba s fibrilacijom atrija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.