Majka i dijete

Rizik zbog anemije u trudnoći

Objavljeno 23.09.2019.

HealthDay

Anemija u ranoj fazi trudnoće je povezana s povećanjem rizika za autizam, poremećaj pozornost s hiperaktivnošću (ADHD) i intelektualne poteškoće kod djece.
Rizik zbog anemije u trudnoći
 

Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet u Stockholmu svoje rezultate temelje na analizi podataka prikupljenih od oko 300000 žena i 500000 njihove djece.

Anemija prouzročena pomanjkanjem željeza je prisutna kod 15-20% trudnica, no tek u svakom dvadesetom slučaju se javlja u ranoj trudnoći.

Kako piše stručni časopis JAMA Psychiatry, kod djece ovih majki se bilježi prosječno 44% veći rizik za autizam, 37% veći rizik za ADHD i 120% veći rizik za intelektualne poteškoće.

Istraživači vjeruju kako je uočeno povećanje rizika moguće objasniti posljedicama pomanjkanja željeza na mozak fetusa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.