Ostalo

Projekt o suzbijanju i liječenju karcinoma

Objavljeno 25.09.2019.

Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar predstavila je edukacijsko-istraživački projekt o suzbijanju i liječenju karcinoma u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, u kojem je naglašeno da država mora učiniti više u informiranju javnosti i završiti izradu Nacionalne strategije za borbu protiv raka.
Projekt o suzbijanju i liječenju karcinoma
 

Pročelnik Katedre za medicinsku sociologiju i zdravstvenu ekonomiku Stipe Orešković upozorio je da u Hrvatskoj vlasti nisu dovoljno ozbiljno pristupile problemu prevencije raka.

"Hrvatska ima velik broj pušača, a država nema ozbiljnu politiku u borbi protiv karcinoma, tek trebamo usvojiti Nacionalnu strategiju u prevenciji raka", naglasio je Orešković ocijenivši kako Vladi nije ni u "top pet prioriteta" borba protiv raka.

Suradnica pri Economist Intelligence Unitu (EIU) Mary Bussell istaknula je važnost ranog upozoravanja pacijenata koji još ne znaju da su oboljeli, na taj su način šanse za izliječenjem puno veće.

EIU je analitička kompanija koja provodi istraživanja i analize za razne kompanije i političke organizacije o aktualnim promjenama u svijetu.

"Postoji puno toga što možemo poboljšati za ljude u Hrvatskoj, dobro je što ste počeli raditi na nacionalnom planu prevencije raka, tako zemlja pokazuje da je rak vrlo ozbiljna prijetnja", kazala je Bussell.

Najbitnije je osigurati odgovarajuće financiranje projekata, bez odgovarajuće alokacije sredstava, program prevencije samo je san, kaže Bussell.

U istraživanju provedenom u 17 zemalja Europske unije pokazalo se da sve zemlje imaju različite probleme na više područja u liječenju karcinoma.

"Ne uspoređujemo samo rezultate svake zemlje, već pokušavamo razumjeti zašto su određeni rezultati vezani za pojedinu zemlju", kazala je Bussell dodavši da svaki grad ima drugačije probleme, uzroke i rješenja u prevenciji i liječenju.

Voditeljica Udruženja europskih liga protiv raka Wendy Yared naglasila je da se oko 50% svih vrsti raka može suzbiti, a najbitnije je informirati javnost o zdravom načinu života.

"Prihvaćanjem zdravog načina života suzbijamo gotovo sve vrste raka, stoga je bitno o tome informirati pacijente i javnost", kaže Yared.

Direktorica Europske koalicije pacijenata oboljenih od raka Antonella Cardone poručila je kako zagovaranjem jednake skrbi za sve pacijente oboljele od raka u EU pridonose podizanju svijesti svih građana.

Pohvalila je osnivanje posebnog odbora u Europskom parlamentu sa ciljem borbe protiv raka, to smatra najboljim načinom usmjeravanja i informiranja građana o zdravijem životu.

Jedan od najboljih načina prevencije je oporezivanje duhanskih proizvoda, a pacijentima je također potrebna potpora u suzbijanju nikotinske ovisnosti. Najviše im pomažu njihovi liječnici i telefonska linija za pomoć, kaže Cardone.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.