Ostalo

Novi robotizirani sustav za neurokirurgiju

Objavljeno 26.09.2019.

HAMAG-BICRO

Hrvatska je tijekom posljednjih 11 deset godina uložila 42 milijuna kuna u medicinsku robotiku i razvila uspješan robotizirani sustav za neurokirurgiju.
Novi robotizirani sustav za neurokirurgiju
 

Suradnja Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) i tvrtke INETEC rezultirala je razvojem i kliničkom primjenom robota RONNA i komplementarnog projekta NERO.

Projekte predvodi Bojan Jerbić sa FSB-a, a cilj mu je da oni u budućnosti predstavljaju jedinstveno robotsko rješenje za neurokirurške zahvate.

RONNA je pojednostavljeno autonomni dvoručni robotizirani sustav za neurokirurgiju koji se primjenjuje kao pomoć pri navigaciji neurokirurških operacija.

Može i samostalno izvoditi operacije, te rasterećuje kirurga koji u tom slučaju obavlja samo najosjetljivije zahvate koje robot još uvijek nije u stanju obavljati.

Prva robotska neurokirurška operacija sa sustavom RONNA izvedena je u ožujku 2016. godine, a danas već četvrta generacija tog robota operira u Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom Darka Chudyja.

RONNA kontinuirano postiže rezultate kakve je teško postići klasičnim postupcima, pa se već priprema peta generacija koja će, osim navigacije, izvoditi i operativne zahvate kao što je bušenje lubanjske kosti i uvođenje instrumenata u kranijalni prostor.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.