Ostalo

Uloga izvještavanja u prevenciji samoubojstava

Objavljeno 18.10.2019.

Grad Zagreb 

Odgovorno izvještavanje medija može pomoći u prevenciji samoubojstva, a preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se ne objavljuju detalji, fotografije i oproštajna pisma.
Uloga izvještavanja u prevenciji samoubojstava
 

Više ljudi umre od samoubojstava, nego od ubojstava i terorizma zajedno, istaknuto je na okruglom stolu "Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida".

Stručnjake iznimno zabrinjava trend porasta razmišljanja o samoubojstvu kod mladih i među školskom djecom.

Prema podacima MUP-a, tijekom prošle godine je broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao s 33 na 48, odnosno za čak 45%.

Utjecaj novih medija i društvenih mreža te sve izraženije vršnjačko nasilje glavni su uzroci suicida ili razmišljanja o samoubojstvu kod mladih.

Naglašeno je kako se mediji u izvještavanju o samoubojstvu trebaju usmjeriti na prevenciju i pravovremenu pomoć te istovremeno izbjeći tabloidno izvještavanje.

Uz to, mediji u izvještavanju o suicidu ne bi smjeli objavljivati detalje, fotografije i oproštajna pisma, davati pojednostavljena objašnjenja, senzacionalističko izvještavati niti koristiti religijske i kulturne stereotipe i ukazivati na krivicu.

U pripremi su posebne edukacije za medije temeljene na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje bi se mogle početi primjenjivati sljedeće godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.