Ostalo

Nacionalni plan protiv raka do kraja godine na Vladi

Objavljeno 19.10.2019.

Ministarstvo zdravstva

Prošle godine u Hrvatskoj je od invazivnog raka umrlo 13809 osoba, a smanjenju tih crnih brojki trebala bi pridonijeti implementacija Nacionalnog plana protiv raka, koji bi se do kraja godine trebao naći pred Vladom, najavio je u petak ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Nacionalni plan protiv raka do kraja godine na Vladi
 

Nacionalni plan bi se trebao financirati iz državnog proračuna i europskih fondova.

Rak se u Hrvatskoj dijagnosticira svake 22 minute, a svakih 38 minuta umre jedna osoba.

Stručnjaci koji su izradili Nacionalni plan smatraju kako bi se kroz njegovu primjenu u idućih deset godina moglo spasiti 4500 života.

Plan stoji 1,5 milijardi kuna kroz 10 godina, te sadrži 228 mjera koje uključuju ulaganja u primarnu prevenciju i ranije otkrivanje raka, te u infrastrukturu - u nacionalnu onkološku mrežu, nacionalnu bazu onkoloških podaka te praćenje provedbe kako bi se postigao glavni cilj - poboljšanje ishoda liječenja i manja smrtnost od raka.

Hrvatski bolesnici s rakom imaju vrlo veliku dostupnost najsuvremenijih terapija, imunoterapiju i gensku terapiju, te na njihovo liječenje odlazi između 700 i 800 milijuna kuna od ukupno 1,4 milijarde kuna u fondu posebno skupih lijekova.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.