Ostalo

Učinkovitost redovitih CT pregleda pluća

Objavljeno 31.01.2020.

Reuters

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazuje kako pušači i bivši pušači koji se redovito podvrgavaju CT pregledima imaju manji rizik za smrt od raka pluća.
Učinkovitost redovitih CT pregleda pluća
 

Podaci prikupljani 10 godina sugeriraju kako ispitanici koji su redovito pregledavani uz pomoć CT-a imaju prosječno 24% manji rizik da će umrijeti od raka pluća.

Kod žena je ovaj rizik bio 33% manji, pokazuju podaci prikupljeni od gotovo 16000 osoba i objavljeni u New England Journal of Medicine.

Rak pluća je odgovoran za 18,4% svih smrti prouzročenih karcinomom, velikim dijelom zbog toga što se u 70% slučajeva otkriva u odmaklom stadiju razvoja.

Stopa petogodišnjeg preživljavanja iznosi oko 15%, dodaju istraživači iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.